Kopuzun Anadolu’daki devamı olan ancak günümüzde popüler kültürün yarattığı ortamlarda sadece bir eğlence aracı olarak görülen ve kullanılan bağlamanın aslında geçmişi binlerce yıl öncesine dayalı; inanç, kültür ve tarih derinliği bulunan bir enstrüman olduğunu unutmamak gereklidir. Bu düşüncelerden hareketle hem “küçük sazın bağrından kopan nağmeleri” hem de Türk müzik geleneğinin eğitimini çağa uygun teknik ve imkânlar ile vererek gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarmak, kültür millet ilişkisi bağlamında oldukça önem taşımaktadır.
Bağlama Dersi Öğretim Programı’nda hedeflenen kazanımlar, Türk halk müziğinin temel icra sazı olan bağlamanın geleneksel yapısı, teknik, tavır çalma özellikleri ile ses ve icra sistemleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bağlamanın geçmişten günümüze oluşan kendi özel icra sistemleri temel alınmakla birlikte diğer halk müziği repertuvarlarında ve çeşitli arşivlerde bulunan nota yayınları ile sesli ve görüntülü kaynaklara da başvurulmuştur.
NELER ÖĞRENİLİR:
1999 Yozgat doğumlu olup ilk ve orta okulu köy okulunda lise eğitimimi Kayseri de tamamladım. Çocukluk yıllarımdan itibaren müzik ile büyüyüp bir aile geleneğimiz olan bağlama erken yaşta tanıştım. 2010 yılında bağlamaya ve müziğe olan ilgimi icraya dökmeye karar verdim ve bağlamayı ilk kez kucağıma 2010 yılında aldım. Çocukluğumdan beri dinleyerek etkilendiğim Üstad NEŞET ERTAŞ […]